Informasjon til deg mellom 6 og 12 år - Ila fengsel og forvaringsanstalt

Gå til innhold

Hovedmeny

Informasjon til deg mellom 6 og 12 år

Barnesidene

Til deg som er mellom 6 og 12 år

Denne
informasjonen er til deg som lurer på, eller som har bestemt deg for om du skal besøke pappa eller et annet familiemedlem i fengselet. Vi som jobber i fengselet har lyst å fortelle deg om fengselet slik at du vet litt om hvordan der er her.
Er det noe du lurer på som du ikke får svar på her, håper vi at du spør oss når du kommer, eller at du tar kontakt med oss på telefon, brev eller e-post.

Hilsen fengselsbetjentene


Besøkstillatelse

Før du kan komme til fengselet må din/dine foreldre/foresatte ha fått et brev fra oss om at du får lov å komme på besøk. Det kalles besøkstillatelse, og sammen med denne tillatelsen ligger det et informasjonsskriv som er en liste over hva det er lov å ta med inn i fengselet. Fordi mange som sitter i fengselet får besøk, må alle som kommer på besøk lage en avtale om når de skal komme.

Veien inn i fengselet
Når du kommer for å besøke pappa eller et annet familiemedlem, må du gå opp bakken til den store porten og ringe på ringeklokken som er ved siden av døren. Når noen svarer deg, må du fortelle hvem du er og navnet på den du skal besøke. Når det <<durer>> i døra kan du åpne den. Da går du bort til det lille røde huset som står utenfor enda en port. Der må du vise besøkstillatelsen som du har fått i posten, betjenten som sitter i det lille huset vil gi deg noe som heter et besøkskort som du kan feste synlig på klærne dine.

Så må du gå gjennom enda en port, denne kaller vi for rundell fordi den går rundt og rundt. Når det piper i den, skal du dytte den fremover, og da følger du med rundt til du er på andre siden av den store porten hvor bilene kjører gjennom.

Når du går opp trappene kommer du inne i en gang hvor det kommer 2 betjenter som skal følge deg inn på rommet hvor du skal møte pappa eller et annet familiemedlem. Men først må du henge fra deg yttertøy og sette fra deg ryggsekk og vesker. Etterpå må du gå gjennom en port som piper hvis du har på deg metall – slik som de har på flyplasser.
Dersom du har lyst å ta med skolearbeid/lekser inn på besøket, så får du lov det til det .

Det er ikke lov å ha med mobiltelefon, nettbrett, ipad, kamera eller pc inn i fengselet, om du har med noe av dette, må du huske å legge den fra deg i garderoben.

Besøksrommet
På besøksavdelingen er det 4 ulike rom som det er besøk på. Her går det an å tegne, spille spill, se på tegnefilm, spille playstation og leke sammen. Kanskje du kunne tenke deg å tegne en tegning vi kan henge opp på veggen?
Om du har lyst at pappa eller den du besøker skal hjelpe deg med lekser, får du lov å ha med skolebøkene dine inn på besøksrommet.
Har du har med deg penger kan du kjøpe deg noe å drikke og spise på automaten i gangen. Frukten som står der er gratis.

Aktivitet
Alle som er i fengsel må være i en form for aktivitet på dagtid. Man kan enten være ute på gartneriet, på verkstedene, på vaskeriet, på kjøkkenet, gå på skole, kurs eller vaske og rydde i avdelingen hvor man bor.

Cellen
Pappa eller den du kjenner som sitter i fengsel har eget rom, dette rommet kalles celle. Her har han sine egne ting, brev og tegninger fra deg, TV, radio og klærne sine. Det er noe som heter gitter foran vinduene – det er fordi at det ikke er lov å rømme fra fengselet. Om natten blir døren til cellen låst, også blir den låst opp igjen neste morgen.
Alle som bor i fengsel må vaske og rydde rommet sitt selv.

Nå har du fått sett noen bilder og lest litt om hvordan det er i fengselet. Hvis det er noe du lurer på kan du ringe 67 16 10 15 eller sende e-post til barneansvarlig@ilafengsel.no
Dersom ikke barneansvarlig er til stede, så vil eposten automatisk videresendes til postmottaket, slik at det er sikkert at den blir mottatt og lest.

Det er mange som vil besøke de som er i fengsel, derfor må du bestille tid for besøk så du vet at det er plass til deg når du kommer.

Da må du ringe 67 14 35 80 hverdager mellom kl 09-11 
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen